Sosiale og mobile teknologier i ABM-sektorene

En rapport fra ABM-utvikling

6.1.3 Teknisk infrastruktur, verktøykasse-analogien, CMSer

Posted by Anders Olsson den 12.08.09

For å gjøre norske abm-institusjoner rustet til å utnytte potensialet i mobile og sosiale teknologier, må vi være beredt på å gjøre investeringer på en rekke felter:

Tjenestedeling og verktøykasser

Det gir liten mening å overlate til alle institusjoner å utvikle alle tjenester og applikasjoner fra bunnen av for egen regning. Det vil være svært tjenlig å bygge opp en sentral verktøykasse med moduler som er utviklet for disse formålene. For eksempel vil en tjeneste som kan kommunisere inn mot Facebook (widgets) og andre sosiale nettverk, kunne lastes ned og brukes av andre interessenter. Det finnes allerede økosystem og nettverk som er svært delingsvillige når det gjelder applikasjoner, widgets og andre tjenester. Dette bør bli standarden også for norske kulturinstitusjoner.

Teknisk infrastruktur

Ved siden av kompetansebehovet må den digitale infrastrukturen rustes opp. I den forbindelse kan det være tjenlig å følge opp tenkingen rundt tjenester.kulturnett.no. Dette er kulturnett.no’s ekstranett, med et tjenestetilbud til norske kulturinstitusjoner. Her er tjenester som lagringsplass, søkemotor, kalender, e-postalias, nettutstillingsgeneratorer o.l. Alt sammen er samlet i en pakke myntet på å heve kvaliteten på formidlingen ved den enkelte institusjon. Denne kan utvides til tjenester på den mobile og sosiale arena. For eksempel vil en audioguide utviklet for et museum, kunne gjenbrukes i ordinær webformidling. Da trengs det en rekke tjenester i denne arbeidskjeden: Det trengs programvare for å vedlikeholde audiofiler og føre disse over på rett avspillingsutstyr, det trengs cms-løsninger (eller moduler til slike løsninger), som gjenbruker disse i riktig format på egne hjemmesider, det trengs avspillere i nettsidene, det trengs konverteringsverktøy for å tilpasse lydfiler for nettet for å nevne noe. Mesteparten av dette kan gjøres tilgjengelig i en felles infrastruktur som inngår i et tilbud til norske kulturinstitusjoner. Det er kostnadsbesparende, det øker sikkerheten og det sentrerer innsatsen fra institusjonenes side på det som er deres kjernevirksomhet.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: