Sosiale og mobile teknologier i ABM-sektorene

En rapport fra ABM-utvikling

6.1.6 Rettigheter, opphavsrett, ansvar for kildemateriale og brukergenerert materiale

Posted by Anders Olsson den 12.08.09

Denne rapporten drøfter ikke spørsmål knyttet til rettigheter og lovverk som disse teknologiene og tjenestene aktualiserer. Det faller utenfor både rapportens mandat og arbeidsgruppens kompetanseområde. Men noen viktige forhold skal nevnes fordi de har særlig relevans for abm-sektoren:

  1. Bruk av disse teknologiene innebærer ikke noen endringer i hva man kan eller ikke kan gjøre med et kildemateriale på internett. Slik som det påpekes i ABM-skrift #45: På rett hylle med åndsverkloven, er internett ”…ikke noe rettslig friområde, og gjenbruk av materiale reguleres her som ellers av lov og avtaler”.
  2. Utviklingen på internett med blant annet fremveksten av de sosiale teknologiene og den økende grad av brukermedvirkning de representeres, har ført til nye måter å relatere seg til rettigheter, opphavsrett og distribusjon og deling av materiale. Det mest kjente initiativet her er de så kalte Creative Commons for lisensiering av rettigheter (http://www.creativecommons.no). Systemet er et rammeverk med ferdige definerte tillatelser som opphavsmannen kan bruke for å angi hvilke rettigheter allmennheten har for videre bruk av åndsverket. Forekomsten av noe slikt er et ledd i en større delingstanke og kan utgjøre et viktig element i en strategi for videre bruk av sosiale teknologier i en institusjon.
  3. Et annet forhold som er viktig å relatere til er de særrettigheter som en del sosiale nettverkstjenester slik som Facebook og andre har for materiale som lastes opp av brukerne i deres tjenester. Man bør tenke nøye gjennom før man benytter disse tjenestene til å laste opp egen institusjons kildemateriale. Bruksrettighetene til det materialet som lastes opp tilfaller ofte  tjenestetilbyderen med eventuelle uønskede konsekvenser som følge.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: